Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: YEŞİL İÇECEKLER GERÇEKTEN FAYDALI MI ?

YEŞİL İÇECEKLER GERÇEKTEN FAYDALI MI ?

YEŞİL İÇECEKLER GERÇEKTEN FAYDALI MI ?

 Yeşil smoothieler ve sebze suları üzerine son zamanlarda bir çok tartışma var. Gerçekten faydalı içecekler mi yoksa aslında sandığımız kadar faydası yok mu ? Şu an bu konuyla ilgili tartışmalara bakacak olursak son birkaç yıl içinde vücudumuzda kalp sağlığını destekleyen bir sistem üzerinde duruluyor : "İnorganik Nitrat” . Yeşil yapraklı sebzeler ve pancar gibi bazı diğer sebzeler inorganik nitrat açısından oldukça zengindir. Nitrat açısından zengin sebzeler hızla gastrointestinal sistemde emilir ve kan dolaşımına katılır. Bu yolda enzimlerin etkisiyle nitrat , nitrik oksite dönüştürebilir.

 

    Nitrik oksit denilen bu mucize gaz damarlarımızı 50000 km kadar kaplar . Damarlar nitrik oksitle daha fazla korunur, rahatlar, kan şekeri seviyesini korur , kan pıhtılaşması olasılığını azaltır ve arterlerde plak oluşumunu önler . Bu yüzden yeşil sebze yemek , yeşil sebze suları ve smoothieleri içmek, içeriğindeki nitratla kan damarlarımız güçlendirir hayat kalitesini artırır. Peki öyleyse bu tartışmalar neden ?

 

 

    Konuya biraz  bilimsel açıdan yaklaşalım .Tartışmalar diyetle alınan nitratın etkileri üzerine ortaya çıkmış durumda , besinlerle aldığımız nitrat dilde bulunan bazı bakterilerin etkisiyle damarlarda nitrik okside dönüşüyor . Yeşil sebze sularını ve smoothieleri hızlıca yudumladığınızda dilde bulunan bakterilerle nitratın etkileşip nitrik okside dönüşmesine izin vermemiş oluyorsunuz. Ama aslında bilmediğiniz gizli, ikinci bir yol var . Nitratın kandaki seviyesi , nitrat bazlı zengin bitkisel gıdalar yiyip içtikten sonra artıyor , nitrat tükrük bezine giriyor ve tükürükle yoğunlaşıyor. Tükürük bezindeki nitrat konsantrasyonu ise kandakinden tam 10 kat daha fazla. Bahsettiğimiz yeşil içecekleri içmeden yaklaşık 45 dk önce dil nitrat etkileşimi için yeterli bakteriyi zaten salgılamış oluyor . Eğer salınan bakteri diyetle alınan nitratla karşılaşmazsa , ikinci seferde nitratla etkileşmek için devirdaime uğruyor. Bu mucizevi döngüyle siz nitratlı bir besin tükettiğinizde önceden vücut tarafından salgılanmış olan tükürükle aynı etkileşimin gerçekleşmesini sağlıyorsunuz.

 

     Yani bu tartışmaların sonucu olarak , yeşil sebze suları vesmoothielerden korkmanızı gerektirecek bir durum yok . Hatta kalp ve damar sağlığı için oldukça faydalı bu içeceklerden mutlaka yararlanın . Meyve içeriğini az tutun , yeşil sebze içeriği ise yüksek olsun , yada dilerseniz sadece sebzelerle de hazırlayabilirsiniz.

 

İşte  Damarları Besleyecek Müthiş Bir Yeşil Detoks Smoothie Tarifi


Malzemeler

·1 su bardağı yeşil çay, soğutulmuş (ya da 1 çay kaşığı matcha yeşil çay)

·1 su bardağı kişniş

·1 su bardağı ıspanak

·1 su bardağı organik salatalık

·1 su bardağı ananas

·1 yemek kaşığı limon suyu

·1 yemek kaşığı taze zencefil, rendelenmiş

·½ Avokado

Püre haline gelene kadar yüksek devirli blenderde karıştırın.

Read more

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN 5 BELİRTİSİ

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN 5 BELİRTİSİ

Yeterince D vitamini alıyor musunuz ?   Dengeli beslenme , düzenli uyku , haftada birkaç kez egzersiz ve güneşe çıkmak …Hayatınızda yapacağınız ufak değişikliklerle D vitamini seviyenizi koruyabili...

Read more
3 GÜNLÜK ADAPTASYON-ARINMA DİYETİ

3 GÜNLÜK ADAPTASYON-ARINMA DİYETİ

DİYETE GERİ DÖNÜŞ PROGRAMI     Tatiller , bayramlar ,doğumgünleri aslında hep diyet düşmanları gibi gelir? Genelde böyle süreçlerden sonra şişkinlik , hazımsızlık , kabızlık gibi bir çok sindirim p...

Read more