Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: SUMMER CHALLENGE : Her öğüne bir ekstra sebze ekleyin.

SUMMER CHALLENGE : Her öğüne bir ekstra sebze ekleyin.

SUMMER CHALLENGE : Her öğüne bir ekstra sebze ekleyin.

Daha fazla sebze yemenin sağlık için bir çok yararı olduğunu hepimiz biliyoruz. Buna rağmen Amerika’ da son yapılan araştırmada kişi başına düşen yıllık sebze tüketimi 27 kilo bulunmuş . Bu rakam ise olması gereken miktara göre oldukça düşük . Gurme kültürleri , organik pazarlar , marketler , televizyon programları insanları daha fazla sebze tükettirmeye çalışıyor .

Peki sebze tüketimi bu kadar şeye rağmen niye az ?

  • Hazırlaması zor ,
  • Bazı sebzeler pahalı ve ulaşılması zor ,
  • Çoğu kişinin yaşam tarzına hitap etmiyor ,
  • Kültürel bir alışkanlık ,
  • Bazı kişiler tarafından yeterince lezzetli ve doyurucu bulunmuyor

 

İşte bunun gibi nedenlerden dolayı sebze tüketimini hep göz ardı ediyoruz . Ama sağlıklı bir beslenme programı sürdürüyorsanız , yada zayıflama diyeti yapıyorsanız sebze tüketimini özellikle artırmalısınız .Gelin bu yaz bitmeden kendiniz için bir değişiklik yapın ve her öğüne bir sebze ekleyin .Yazın taze sebzelerden , bahçede yetişen yeşilliklerden faydalanın . Daha sonra bu alışkanlığınızı kışın da devam ettirin .Unutmayın daha fazla sebze yemek sadece sağlıklı beslenmek demek değil , aynı zamanda sağlıklı bir cilt ve ruh sağlığının da anahtarı .


İşte sebzeleri diyetine eklemek için bazı ipuçları ;

Kahvaltı: Yumurtanızı lahana, kabak , kırmızı kapya biber , mantar gibi sebzelerle birleştirebilirsiniz. Kendinize bu sebzeleri az yağda soteleyerek bir omlet hazırlayın , yanında da ufak bir kase taze sebze yiyin ( domates, salatalık , yeşillik vb ) .Ve en önemlisi bu sebzelerin taze olmasına özen gösterin.


Öğle yemeği: Öğlen için sağlıklı bir sandviç hazırlayabilir , içine havuç , ızgara kabak , kereviz gibi sebzeler ekleyebilirsiniz. Sandviç yemek istemiyorsanız , eğer yanınızda yemeğinizi taşıma imkanınız varsa yaz sebzelerinden bir sebze çorbası yaparak cam bir şişede taşıyabilirsiniz .Yada mevsim sebzeleriyle bezenmiş bir taze salata da yazın kurtarıcınız olabilir. Hem probiyotik içeriğinden faydalanmak hem de sebze tüketmek için ev yapımı turşu yiyin! Turşunun tuz içeriğini ise mümkün olduğunca az tutun.

 

Akşam Yemeği: Akşam kendinize nefis bir makarna hazırlayabilir , üstüne yada sosuna lezzetlendirmek için muhteşem sebzelerden ekleyebilirsiniz..Makarnanın yanında ayrıca taze sebzelerle yapılan bir kase salata da tüketebilirsiniz. Eğer akşam yemek hazırlamak zor geliyorsa donmuş sebzelerden de faydalanabilirsiniz.

 

Atıştırmalık: Kırmızı ve yeşil biber , salatalık , havuç gibi çiğ sebzeleri jülyen doğrayın. Sos olarak da az zeytinyağı ve bol limonla yapılmış bir humus hazırlayın. Televizyon karşısında çiğ sebzeleri humusa batırarak atıştırın.

 

 

ÖNERİ : Eğer sebze tüketmeyi çok fazla sevmiyorsanız , hazırlayacağınız  smoothielerin içine taze veya dondurulmuş sebzelerden  ekleyerek tüketimini artırabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi tüketimi artırmak istedikten sonra bir sürü yol var .Önemli olan tabi ki bu alışkanlığı ileriye dönük devam ettirmek. Ama başlamak için geç kalmadınız ,bu yaz bitmeden bu alışkanlığı kazanın , ve devam ettirin.Sizin için güzel bir başlangıç olsun .

Read more

DÜNYANIN YENİ BESLENME TRENDİ ; RAW FOOD /ÇİĞ BESLENME

DÜNYANIN YENİ BESLENME TRENDİ ; RAW FOOD /ÇİĞ BESLENME

İnsanoğlu ateşi bulmadan önce milyonlarca yıl çiğ beslendi. Son dönemde öne çıkan"raw food”, yani çiğ beslenme olarak bilinen akımla birçok kişi ilk insanın izinden yürümeye başladı. Sürekli gelişe...

Read more
SAĞLIKLI VE PRATİK 15 KAHVALTI ALTERNATİFİ

SAĞLIKLI VE PRATİK 15 KAHVALTI ALTERNATİFİ

SAĞLIKLI VE PRATİK 15 KAHVALTI ALTERNATİFİ Kendinize sadece beş dakika ayırarak , düz bir karına sahip olmak ,metabolizmanızı canlandırmak , diyabet riskini azaltmak istemez misiniz? Kulağa hoş gel...

Read more