Sonbahar Yenilenme Zamanı
Nedense, “Sonbahar” denince akla ilk gelenler, hüzün, ayrılık, karanlık, karamsarlık gibi sıfatlar. Yaprakların döküldüğü, günlerin kısalmaya başladığı, tatilin ve yaz aşklarının bittiği bu mevsim, bitişin başlangıcı duygusunu veriyor. Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların ve depresyona girme riskinin de en çok arttığı mevsim. Oysaki Sonbahar aylarıyla ilgili önyargıları bir tarafa bırakıp, bir şeylere başlamanın, yenilenmenin tam zamanı diye düşünmek hem bedeni, hem de ruhu kışa hazırlamanın en iyi yolu.
Kilo vermenin tam zamanı:
Fazla kilosu olan kişiler için, zayıflamaya başlamanın tam zamanıdır. Çünkü yaz yaklaşıp, mayo giyme zamanı gelirken, panik halinde yapılan hızlı diyet uygulamaları son derece sakıncalıdır. Şimdiden başlanırsa sağlıklı ve kalıcı bir zayıflama sağlanabilir.
Depresyona girmemek, kendini daha zinde hissetmek mümkün:
Güneşin ve ışığın bol olduğu zamanlarda, serotonin, melatonin ve adrenalin hormonlarının salgısında artış olur. Bu hormonlar sayesinde kendimizi daha enerjik ve mutlu hissederiz. Kapalı havalarda ise bu açığı karşılamak için, protein açısından zengin besinler tercih edilmelidir. Yumurta, et gibi besinlerde bulunan amino asitler bu hormonlarin salgılanmasını hızlandırır. Ya da yatmadan önce yenilen bir muz veya bir bardak süt uykuyu düzenlemeden sorumlu melatonin hormonunun salgısını hızlandırabilir, böylelikle sabaha daha zinde uyanılır. Kilo problemi olmayanlar için mutluluk vermesi açısından bir parça bitter çikolata hiç fena olmaz, hem de içerisinde bulunan fenoller kalp sağlığını korumaya yardımcı olurlar.
Bağışıklık sisteminiz güçlü olmalı:
Sonbaharda zindeliğin korunması için, öncelikle bağışıklık sisteminin güç kazanması çok önemlidir. Çünkü vücudumuz mevsim değişikliklerinde daha çok vitamin ve minerale ihtiyaç duyar. Bunun için sofralardan meyve ve sebze eksik edilmemelidir. Eğer yeterince sağlıklı beslenmediğinizi düşünüyorsanız vitamin haplarından da yararlanabilirsiniz.
Yapay olarak üretilen vitaminlerde aynı kimyasal maddeleri içerir, doğallarından farkı yoktur. Ancak yiyeceklerdeki vitaminler vücutta diğer besin ögeleri ile birlikte bulunduklarında daha etkin olarak kullanılırlar. Vitamin tabletlerinin diyete eklenmesi bir uzman tarafından yapılmalı rasgele ilaç kullanılmamalıdır.
Vücudumuz için gerekli olan bütün vitaminleri, sağlıklı, yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni içinde alabiliriz.
Unutulmaması gereken bir nokta yiyecekler saflaştırıldığında (unun beyazlatılması gibi) vitamin değerleri de azalır.
4 temel besin grubu içinde vitaminleri değerlendirecek olursak:
Et, yumurta, kurubaklagiller, B Vitaminlerinden zengindirler.
Süt ve süt ürünleri, A Vitamini ve bazı B vitaminlerinden zengindirler.
Sebze ve meyveler, A, C ve E vitaminlerinden zengindirler,
Tahillar ise B Vitaminlerinden zengindirler.
C Vitamini: Bagisiklik sisteminin güçlenmesi açisindan çok önemlidir
C vitamin kaynaklari:
100 gr kimizi biber 369 mg
100 gr kivi 35 mg
50 gr brokoli 43mg
100gr portakal 65mg
D vitamini-Kalsiyum-Güneş:
Özellikle kış aylarına girdiğimiz, güneş ışınlarının azaldığı su günlerde her gün en az 10 dakika güneşe çıkmak, yeterli miktarda süt ürünleri almak, kemik ve diş sağlığı açısından çok önemlidir.
Kalsiyumu en kolay, süt ve yoğurt, peynir, dondurma gibi süt ürünlerinden alabiliriz. Deniz ürünleri, maden suyu pekmez, susam, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, badem gibi kuru yemişler, kurutulmuş meyveler de kalsiyum açısından zengindirler.
Kalsiyumdan zengin besinler aynı zamanda inceliğin korunmasına da yardımcı olurlar. Vücudumuz, Kalsitrol adi verilen ve eksikliği yağların depolanmasını kolaylaştıran bir hormon üretir. Kalsiyum da kalsitrol eksikliğini önler. Kalsiyumun vücutta kullanılabilmesi, emilebilmesi için D vitamini gereklidir. Bunu kapı kilidi ve anahtar arasındaki ilişkiye benzetebiliriz. D vitamini kapıyı açan anahtardır. Kalsiyumun bağırsakları terk edip damarlara girişine izin verir. Derimizde bulunan D vitamini, güneş ışınları ile aktif hale geçer. Yeterince güneşe çıkmayanlarda D vitamini eksikliği olur ve kalsiyum yeterince alınsa da emilemez. Güneş ışınının az olduğu bazı ülkelerde süte D vitamini eklenmektedir.
D vitamininden zengin yiyecekler ise, yağlı balıklar, karaciğer, yumurta sarisi. En önemlisi ise D vitamini sentezi için güneş ışınlarından uygun saatlerde yararlanmak gerekir.
Kalsiyum kaynaklari:
1 bardak süt 275 mg
40 gr kasar peyniri 366mg
100 gr sardalye konservesi 460mg
50 gr badem 120mg
150 gr yogurt 190mg
SONBAHARDA SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN:
HER GÜN EN AZ HAFTADA BIR
süt, balık, peynir, kuru baklagiller, yoğurt, yumurta, domates, biber, bezelye, bir avuç badem veya üzüm, ceviz, fındık kırmızı lahana, soyalı besinler, ıspanak, elma, muz ve diğer meyveler kereviz, kepekli ekmek, mısır, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, havuç patlıcan, soğan, sarımsak, karnabahar, limon, kuşkonmaz, buğday filizi, pırasa, patates, nar, zeytinyağı, roka, baharatlar, kivi, yeşil çay, armut, maydanoz, ebegümeci, çavdar, yulaf mamulleri, enginar
(Bu öneriler herhangi bir sağlık sorunu olmayanlar için
geçerlidir)