ÖDEM NEDEN OLUŞUR ?
Tartıldığınızda kilonuz sık sık değişiyorsa, el ve ayaklarda şişme varsa, halsizlik ve yorgunluk hissediyorsanız ödem sorunu yaşıyor olabilirsiniz.Bazı kişiler de yediklerine dikkat etmesine rağmen bir türlü kilo verememekten şikayetçidir. İşte tüm bu sıra dışı durumların sorumlusu vücudunuzdaki şişlikler yani ödem olabilir. Sık sık ödem sorunu yaşıyor olabilirsiniz , ya da bu dönemsel olarak tekrarlıyor olabilir. Peki vücudunuz neden ödem tutuyor merak etmiyor musunuz?
ÖDEM NEDEN OLUŞUR ?
İnsan vücudunun %65-70’inin sudan oluştuğu bilinmektedir. Ödem vücutta özellikle yumuşak dokuların olduğu bölgelerde, damar içi sıvının damar dışına sızması ile oluşur.
Sıvı vücudun doku ve yapılar arasındaki boşluklarında veya dolaşım sisteminde biriktiğinde, eller, ayaklar, yüz ve karın bölgesinde şişkinliğe neden olurken, yüksek kan basıncı ve kas ağrılarını da tetikleyebilir. Ödem aşırı tuz tüketimi, fazla sıvı alımı, aşırı hareketsizlik gibi durumlarda oluşabileceği gibi çeşitli hastalıkların bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.Yüksek sodyum ve şeker tüketimi, hormonal değişiklikler, tıbbi koşullar ödem riskini arttırabilir.
ÖDEM NASIL ATILIR ?
- Vücuttan ödem atmak için ilk ve en etkili adım su tüketimini artırmaktır. Günde en az 8-10 bardak kadar su içerek vücudun hidrate olmasını sağlayın bu sayede idrara çıkış artacaktır.
- Tuz alımını kısıtlayın .Turşu ,zeytin, bazı peynirler, hazır ayran gibi besinlerin tuz içeriği yüksektir dikkat edin.
- Fast food, konserve gıdalar ve dondurulmuş gıdaların tüketimini sınırlandırın.
- Beyaz ekmek, makarna ve şeker gibi işlenmiş besinlerden uzak durun.
- Kurabiye, kekler, krakerler gibi unlu mamüller, patates kızartması, soğan halkası, işlenmiş ürünler vb. trans yağ içeren besinlerden tercih etmeyin.
- B grubu vitaminler ve demirden zengin besinler yiyin.
- Tam tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, lahana) ve deniz sebzeleri gibi besinler tercih edin.
- Alkol ve sigara kullanmayın.
- Zeytinyağı gibi sağlıklı pişirme yağları kullanın.
- Haftanın 5 günü sağlığınız elveriyor ise hafif egzersizler yapın.
- Zorunda olmadıkça ağrı kesici ve antibiyotik gibi ilaçları kullanmayın.
ÖDEM ATTIRAN BESİNLER
Doğal diüretik besinlerden faydalanın.
- Su içeriği yüksek olan besinlerin tüketimini arttırın. Ananas, kızılcık, armut ve karpuz hem yüksek su içerikleri ile diüretik etkiye sahiptirler hem de yüksek lif ile sindirim sürecini hızlandırırlar.
- Aynı zamanda taze meyveler içerdikleri vitamin , mineral ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sisteminin işleyişine yardımcı olurlar.
- Kızılcık idrar yolu enfeksiyonlarını önleme özelliğine de sahiptir.
- Kereviz , kuşkonmaz, salatalık ve enginar yüksek su içeriğine sahiptir .
- Özellikle enginar , salatalık, soğan ve sarımsak kükürt ve silisyumdan zengindirler. Bu maddeler böbrek taşlarının önlenmesine fayda sağlar ve sindirime yardımcı olurlar.
- Yaban mersini, kiraz, domates, kabak, dolmalık biber gibi antioksidan zengini besinler yiyin.
- Maydonoz ve rezene hem güçlü birer diüretik hem de potasyumdan zengindirler . Böbrekleri uyarıp su çıkışını arttırırken kaybolan elektrolitleride yerine koyarlar .
- Yulaf doğal bir diüretik olan silisyumu içerir . Kolesterolle savaşmada etkilidir . Bunun yanısıra kabızlık riskini azaltarak sağlıklı bir sindirim sistemine katkıda bulunur .
- Daha az kırmızı et daha fazla yağsız et tercih edin, protein alımı için soğuk su balıkları, tofu (soya, alerjiniz yoksa) veya baklagilleri tercih edin.
- Kahve , çay ve diğer kafeinli içecekler de diüretiktir . Ancak bunların fazla tüketimi sinir sistemini uyarır , başlangıçta enerji verebilirler ancak daha sonra uyku hali , yorgunluk , baş ağrısı , anksiyete ve kalp çarpıntısına neden olurlar.
- 6-7 bardak kaynamış sıcak su içerisine;
-
1 fincan yeşil çay, önceden demlenip hazırlanmış,
-
1 orta boy salatalık, yıkanmış, alaca soyulup, ince dilimlenmiş
-
2-3 dilim doğranmış taze zencefil veya 1 çay kaşığı rendelenmiş olabilir.
-
1 limon, yıkanmış, kabuklu olarak, ince dilimlenmiş
-
1 küçük elma, yıkanmış, kabuklu olarak dilimlenmiş
-
5-6 sap taze nane veya 1 tutam kuru nane
-
5-6 sap maydanoz
-
Tarçın sevenler 1-2 kabuk tarçın ekleyebilirler.