Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: İnflamasyonu Azaltmanın Yolları

İnflamasyonu Azaltmanın Yolları

İnflamasyonu Azaltmanın Yolları

Kısaca; İnflamasyon yani iltihap, vücudumuzun zararlı yapılara karşı kendini savunurken oluşan doğal bir süreçtir. Bu süreçte temelde gerçekleşen olay ise vücut dokularında bağışıklık hücrelerini harekete geçirme ve aktive etmedir. İnflamasyon, enfeksiyonla savaşmak için birlikte çalışan beyaz kan hücresi ve immün hücre üretiminin artması olayıdır ve bu da vücudun inflamatuar yanıtının bir parçasıdır. İnflamasyon durumunda kronik inflamasyon olarak bilinen uzun süreli formun yanı sıra, akut inflamasyon olarak bilinen kısa süreli formda ortaya çıkabilir.

Sağlığınız İçin İnflamasyon Ne Demektir?

İnflamasyon ne iyi ne de kötü bir olaydır. İnflamasyon bağışıklık açısından yararlı bir olaydır. Egzersiz sonrası geçici ağrılar nedeniyle akut inflamasyon yaşayabilirsiniz fakat egzersiz eklem ağrısı, uzun süreli yaşlanma belirtileri gibi kronik inflamasyon ve uzun vadede kanser, obezite gibi hastalıkları azaltır. Akut inflamasyonun tipik belirtileri arasında kızarıklık, ağrı, ağrı ve şişlik olabilir. Kronik inflamasyon, bazen çıplak gözle görülemezken, uzun süreli stres, bağırsak sağlığı sorunları ve obezitenin bir sonucu olarak ortaya çıkarken, diyabet, kanser ve kalp hastalığı gibi önemli sağlık sorunlarına yol açabilir.

İnflamasyona Ne Neden Olur?

İnflamasyon, birçok yaşam tarzı faktörü ve günlük davranışlardan kaynaklanabilir. Örneğin aşırı alkol tüketimi vücutta iltihap oluşturabilir. İnflamasyonun diğer yaygın nedenlerinde ise rafine karbonhidratların, trans yağ ile dolu işlenmiş ve paketlenmiş gıdaların çok fazla yer aldığı bir diyet ve aktif olmayan sedanter bir yaşam tarzıdır. 

İnflamasyonu Azaltmanın 5 Yolu

Kilo almaya meyilli bir dönemdeyseniz nedensiz ağrılarınız var ise sindirim sorunları yaşıyorsanız sık sık hastalanıyorsanız bunlar inflamasyonun belirtileri olabilir.. Hemen önlem alarak sağlık sorununa dönüşmesini engelleyebilirsiniz;
1)Aktif Ol: Hareket zihin, beden ve ruh için faydalıdır. İnflamasyon söz konusu olduğunda, vücudunuzu hareket ettirmenin ve her gün bunu yapmanın yollarını bulmak özellikle önemlidir. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, 20 dakikalık bir orta düzeyde egzersiz seansının, bir anti-inflamatuar hücresel tepki üreten bağışıklık sistemini uyarabileceğini göstermektedir. Ek araştırmalar da bunu yineledi; Yaşlılarda inflamatuar biyobelirteçler üzerinde egzersizin etkisini inceleyen bir çalışma, inflamasyon belirteçlerinde günlük 20 dk egzersiz ile %20 azalma olduğunu buldu. 
2)Alkol ve Şekerli İçecek Kullanımına Son Ver:
Fazla alkol ve şekerli içecek alımı, çok sayıda fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarına yol açabilir ve bunların çoğunun köklerinde iltihap yer alır. Alkol ve şeker ; metabolizmanızı etkileyerek aşırı yağ depolanamasına ve önemli vitamin ve mineralleri vücudunuzun emmesini engellemeye neden olabilir. 
3)Rafine Karbonhidratlardan Kaçının: 
Rafine karbonhidratlar, kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olmalarından dolayı risklidir. Araştırmalar, rafine edilmiş karbonhidrat ve doymuş yağlardan zengin bir diyetin insülin direnci için risk faktörü olduğunu ileri sürmüştür. Çalışmalar da ayrıca kalsiyum, magnezyum, vitamin-D ve omega-3 yağ asitlerinin inflamasyona ve insülin direncine karşı muhtemelen koruyucu olduğunu göstermiştir. Çalışmalardan bizim çıkarmamız gereken kısım ise; İltihap, rafine karbonhidratı azaltmanın bir başka nedenidir ve diyetinizde yeterli miktarda magnezyum aldığınızdan da emin olun.  Magnezyum iyi kaynakları; koyu yeşil yapraklı sebzeler ve çiğ kuruyemişlerdir.
4)Stres Yönetimi:
Araştırmalar, stres ve iltihaplanma arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Bu, stresin vücut üzerindeki biyolojik etkisini anlamakla başlar. Stres anını yaşamaya başladığınız andan itibaren bir planınız olmalıdır bu sayede zihninizde basit bir değişiklikler yapabilir ve stresten sıyrılıp tamamen gevşeyebilirsiniz.
5)Tüm Sağlıklı Besinleri Her gün Diyetinizde Kullanın:
Diyetinizi tüm yiyecekler ile şekillendirdiğinizde sağlığınıza hiçbir faydası olmayan işlenmiş, paketlenmiş veya rafine edilmiş yiyecekleri istemediğinizi fark edeceksiniz.
Tüm besinler vücudunuzdaki her hücreyi beslemek için etkili bir şekilde çalışır. Meyve, sebze, sağlıklı yağlar, proteinler, "süper yiyecekler”, fermente gıdalar, yosunlar, baharatlar ve daha fazlası… Bunları diyetinizde dengeli bir şekilde dağıtmalısınız.
 
Antiinflamatuar diyet yazımızı okumak için tıklayınız.

Read more

KURBAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ VE DETOKS

KURBAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ VE DETOKS

Sağlıklı beslenmek ömür boyu sürdürülecek bir alışkanlık ancak özel günlerde, davetlerde, bayramlarda beslenme düzeni bozuluyor; her ne kadar siz dikkat etseniz de bir anda yemeniz için ısrar eden ...

Read more
DOĞAL MI? ORGANİK Mİ?

DOĞAL MI? ORGANİK Mİ?

EN ÇOK KARIŞTIRILAN 5 GIDA TERİMİ    1)Doğal:   FDA; doğal kelimesi için resmi bir tanım geliştirmemiştir. Bununla birlikte, devlet yönetimleri yiyeceklerin ilave renk, yapay tatlandırıcı veya sent...

Read more