Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: GIDA İNTOLERANSININ 23 İŞARETİ

GIDA İNTOLERANSININ 23 İŞARETİ

GIDA İNTOLERANSININ 23 İŞARETİ

Bağışıklık sistemimiz bizi zararlı mikroorganizmalardan korumak içindir. Fakat bazı durumlarda bu sistem çok yıpranabiliyor. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı, hatta vücuda saldırdığı otoimmün hastalıklar son yıllarda belirgin derecede arttı. Ne yazık ki ; 140 farklı otoimmün problemden dolayı dünyada 24-50 milyon insan bu durumla mücadale ediyor. Bunlardan biri de besinlere karşı gelişen gıda intolerensı …

 

 

 

Dünya Sağlık Örgütü şu an dünyada 1 milyon kişide tanısı konulmuş Gıda intoleransı olduğunu söylüyor, bu rakamın 2015 de 2.5 milyona ulaşacağı düşünülüyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar ise tedavisi olmayan ve sebebi bilinmeyen bir çok hastalığın altında gıda intoleransının olduğunu vurgulamaktadır.Sağlıklı olduğunu düşünerek tükettiğiniz birçok gıda, vücudumuz tarafından sindirilemiyor olabilir Bunun sonucunda birçok rahatsızlık ve kilo problemi yaşıyor olabilirsiniz.İşte bu gıda intoleransı olarak adlandırdığımız durumun vücuttaki belirtilerine değineceğiz.

 

Genelde "Gıda alerjisi " ve "Gıda intoleransı " kavramları birbiriyle karıştırılır, hatta bazı yerlerde birbirinin yerine de kullanıldığı da görülür. Öncelikle bu iki sağlık sorunun farkına göz atalım ;

 

 

 

Gıda alerjisi

Vücut zararlı olarak gördüğü bazı yiyeceklere karşı IgE antikorlarını üretir ve çeşitli reaksiyonlar oluşturur. Vücut bu yiyeceklere karşı belirli derecelerde tepki verir. Bu durumda vücudun tepkisi hafif ya da hayati derecede şiddetli olabilir.Genellikle karın ağrısı, akne, şişkinlik, kabızlık, kronik yorgunluk, depresyon, ishal, baş dönmesi, egzama gibi belirtilerle kendini gösterir. Bazı durumlarda alerjiye neden olan besinden yaşam boyu uzak durmak gerekebilir.

 

 

Gıda intoleransı

Besinler vücuda alındıktan sonra en küçük yapıtaşına kadar parçalanırlar. Daha sonra bu yapıtaşları kan yoluyla vücuda salınır. Bağışıklık sistemi bu besini tehdit olarak algılar ve IgG antikoru salarak besine karşı savunma sistemini devreye sokar. Gıda intoleransını " alerjik olmayan alerji " olarak adlandırabiliriz. Gıda alerjisinin aksine hayati tehlikesi olmayan, ancak vücutta bir çok semptom yaratan biyolojik reaksiyonlardır. Bazı besinlere oluşan intolerans durumunda o besini bir süre tüketilmediğinde semptomlar git gide azalır ve yok olur.Bazı besinlere karşı olan intolerans ise kalıcı olabilir.

 

 

 

GIDA İNTOLERANSINA KARŞI 23 İŞARET

 

Birçok insan, yediği yiyeceklerden kaynaklanan ve her gün devam eden sağlık sorunlarıyla mücadele ediyor. Bazıları ise bu durumun farkına bile varmadan hayatlarını sürdürebiliyor. Eğer aşağıdaki belirtilerden bazılarını sizde yaşıyorsanız dikkat !!!

 Herhangi bir besine karşı intoleransınız olabilir.

 

 

1. Reflü

2. Artrit

3. Şişkinlik

4. Unutkanlık

5. Dikkat dağınıklığı

6. Kabızlık

7. Kronik yorgunluk sendromu

8. İshal

9. Egzama

10.Yorgunluk

11.IBS (irritabl bağırsak sendromu)

12.Baş ağrısı

13.Kurdeşen

14.Iltihaplanma

15.Migren

16.Kas / eklem ağrısı

17.Mide bulantısı

18.Kızarıklıklar

19.Sinüs enfeksiyonları

20.Cilt problemleri

21.Karın krampları

22.Ani kilo değişimleri

23.Boğazda hırıltı

 

 

Eğer yukardaki belirtlerden bir çoğunu sıklıkla yaşıyorsanız bağışıklık sisteminiz sizi uyarıyor olabilir. Gıda intoleransını anlamak için, bağışıklık sisteminin kontrol merkezini incelemek gerekir. Gastrointestinal sistem bağışıklık sistemi hücrelerinin yaklaşık yüzde 75'ine ev sahipliği yaparve aynı zamanda yiyeceklerin sindirildiği ve emildiği yerdir. Tıbbın babası  Hipokrat, "Tüm hastalık bağırsaklardan başlıyor" demesinin bir nedeni de budur aslında. Gıda intoleransının üstesinden gelmek için öncelikle bağırsak sağlığını iyileştirmek gerekir. Mikrobiyotamız trilyonlarca bakteri, mantar, maya gibi bağışıklık sistemini kontrol altına alan mikroorganizmalardan oluşur. Araştırmalar mikrobiyotadaki bakteriyel dengesizliklerin bağışıklık sistemi bozukluğuna, alerjilere veya gıdalarla intoleranslara neden olabileceğini gösteriyor. En sağlıklı olduğunu düşündüğünüz gıdalar bile bu duruma neden olabiliyor.

 

 

 

Yukarıda listelenen sorunların çoğu siz de mevcutsa, vücudunuzun hangi gıdaları tolere edemediğini ortaya çıkarmak için harekete geçmelisiniz.Kendinizde bu semptomlara neden olduğunu düşündüğünüz besinler varsa bir süre tüketmeyin ve vücudunuzdaki değişikliği gözlemlemleyin. Semptomlar bu besini tüketmediğinizde geçiyorsa evet gıda intoleransına sahip olabilirsiniz. Eğer sizi rahatsız eden yiyeceği tespit edemediyseniz bu durumun hangi yiyeceklerden kaynaklandığını göstermeye yardımcı gıda intolerans testlerine başvurabilirsiniz.

 

 

 

 

Bağırsak sağlığını iyileştirmek için neler yapmanız gerektiğini merak ediyorsanız , "Sağlıklı Bağırsaklar Hayatınızı Nasıl Değiştirebilir? " adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Read more

BAHAR YORGUNLUĞUNA MI YAKALANDINIZ?

BAHAR YORGUNLUĞUNA MI YAKALANDINIZ?

Kışa veda ettiğimiz bu günlerde havanın yavaş yavaş ısınmasıyla beraber kaygı, telaş, işe adapte olamama, stres, baş ağrısı, uyku bozukluğu sorunlarıyla karşı karşıyayız. Bahar yorgunluğu; kış ayla...

Read more
30 YAŞINDAN SONRA METABOLİZMAYI HIZLANDIRMANIN 30 YOLU

30 YAŞINDAN SONRA METABOLİZMAYI HIZLANDIRMANIN 30 YOLU

30 yaşına geldiğinizde hem fiziksel hem de zihinsel bir takım değişiklikler yaşadığınızı fark edeceksiniz.Mesela kışın aldığınız kiloların artık eskisi gibi kolay gitmeyebilir. Bunun işinizle ilgil...

Read more